Barbelo Blog - egy hétköznapi rózsakeresztes blogja

A rátermettek köréből, nincs igazolt távolmaradás

Útravaló

Útravaló

Útravaló

Útravaló (ez élethez) Weöres Sándortól

Ha arra törekszel, hogy az örök mértéket kövesd: ne botránkozz azokon, kik nem erre igyekeznek, hanem törekvéseik ingadozva ágaznak a sokféle véges és változó mérték között. Ne azt nézd, hogy mijük nincsen, hanem, hogy mijük van; mert még a legnyomorultabbnak is van olyan lelki kincse, mely belőled hiányzik. Kifogásolni, fölényeskedni bárki tud; tanulj meg mindenkitől tanulni.

Ne várj csodát. Mert a csodás ígéret teljesül, anélkül, hogy csoda történne.

Ha az élet-fölötti, különlét-fölötti világba akarsz hatolni, illetve életfölötti, valódi lényedbe (itt az „én” és „más” szét nem választható): vigyázz, hogy a valóság helyett káprázatokba, „csodákba” ne keveredj. Ez ellen gyakori ima, gyakori önvizsgálat a védelem. Sehol olyan szükség éberségre és józanságra, mint itt, ahol az életbeli mértékek nem alkalmazhatók.

Ha meg akarod ismerni időtlen alap-rétegedet, előbb meg kell küzdened a rája-rétegződött időbeli személyeddel, mely az alapot elfedi előled. Bontsd szét személyedet és szemléld, mint idegent. Ne maradjon benne semmi rejtett, vizsgálatlan, tudatalatti. Ne maradjon benne semmi olyan, amihez ragaszkodsz, vagy amitől utálkozol, mert a ragaszkodás is, utálat is hamisít.

Az önvizsgálat legegyszerűbb módja az imádság. Ha imádban Istennek gyónod meg hibáidat, ezzel bejárod személyednek minden zegét-zugát, mert az ember, imájában, őszintére-vetkőzik Isten előtt; önmagának folyton hazudik, de Istennek nem mer hazudni. S ha Isten segítségét kéred, ezzel a személyed alatt ismeretlenül rejlő segítőket sorra működésbe hozod.

Weöres Sándor

***

Mi  az Ima?

Rimánkodás hogy oldja meg valaki a problémáid? Nem fogja…

Valaki vállalja be a felelősséget helyetted az életedért? Nem fogja…

Valaki szüntesse meg az elkövetett bűnök miatti lelkiismeretfurdalásod? Nem fogja…

Az igazi ima, a csend.  A belső csend.  Befelé fordulás. A wu wei.  Elengedése mindennek ami önmagadon kívül van.  Istenek az a része, melyhez  közöd van (lehet), benned lakik… Őt kell szolgálja életed… Miért? mert csak általa kerülhetsz kapcsolatba azzal, amit Életnek neveznek. A többi mind halál…

Te ismered EZT az ÉLETET?

Share Button

3 comments

  • “Elengedése mindennek ami önmagadon kívül van. Istenek az a része, melyhez közöd van (lehet), benned lakik”

    És nem megragadása ami önmagadon belül van. 🙂

  • fantasztikus amit tudsdz s irsz.

    Én verseket irok de nem tudom,hogy adathatnám ki aSvoong.com oldlaon irok nézd meg őket Lola Braun néven.
    lüszi a sok szépet

Comments are closed.