Barbelo Blog - egy hétköznapi rózsakeresztes blogja

A rátermettek köréből, nincs igazolt távolmaradás

Buddha Tűzbeszéd

Buddha Tűzbeszéd

Buddha Tűzbeszéd

Némely írásokat nem elég egyszer elolvasni. Vannak olyanok is melyeket nem lehet elégszer. Mert a mondandója egyetemes és a szíved felismeri a benne rejlő igazságot akkor is, ha épp más jellegű tanítások után érdeklődsz.

Ha van szerencséd olyan templomokba látogatni, ahol Jézus, Buddha, Lao Ce, Krishna, Zarathusztra, Hermész Triszmegisztosz, Paracelsus, Jacomb Böhme, Rudolf  Steiner és a hozzájuk hasonolók tanításai, valamint a szent könyvek mint a Tao Teh King, Corpus Hermeticum, Biblia, a Szúfi vagy Apokriff iratok  (a teljesség igénye nélkül) mind-mind elférnek egymás mellett, akkor tudod miről beszélek. Ezek mind csak megfelelő támogatások a vándor számára.  Kinek ez, másnak az segít az aktuális szakaszán az útnak melyen jár.

Jöjjön most egy, az igazán különleges írások, beszédek közül, melynek párját megtaláljuk a Bibliában Hegyibeszédként.

Buddha Tűzbeszéd

“Amikor a Magasztos elegendőnek látta az Uruvélában eltöltött időt, továbbvándorolt Gajászísza felé, nagyszámú szerzetes kíséretében. Ezer szerzetes kísérte, akik előzőleg mindannyian remeték voltak. Ott Gajá városa mellett, a Gajászísza hegyen tartózkodott a magasztos az ezer szerzetes társaságában. Ekkor a magasztos így beszélt a szerzetesekhez

– Minden lángban áll, szerzetesek. Mi minden áll lángban szerzetesek? Lángban áll a szem, szerzetesek. Lángban állnak a jelenségek, lángban áll a látás, lángban állnak a látványok, lángban állnak a látványok okozta érzések, akár kellemesek, akár fájdalmasak, akár sem kellemesek, sem fájdalmasak. Mi gyújtotta lángra? A szenvedély tüze, a harag tüze, a balgaság tüze gyújtotta lángra; a születés, az öregség, a halál, a bánat, a fájdalom, a szenvedés, a szomorúság, a gyötrelem gyújtotta lángra, mondom nektek.

Lángban áll a fül szerzetesek. Lángban állnak a hangok, lángban áll a hallás, lángban állnak a hallomások. Lángban állnak a hallomások okozta érzések, akár kellemesek, akár fájdalmasak, akár sem kellemesek, sem fájdalmasak. Mi gyújtotta lángra? A szenvedély tüze, a harag tüze, a balgaság tüze gyújtotta lángra; a születés, az öregség, a halál, a bánat, a fájdalom, a szenvedés, a szomorúság, a gyötrelem gyújtotta lángra, mondom nektek.

Lángban áll az orr, szerzetesek. Lángban állnak a szagok, lángban áll a szaglás, lángban állnak az illatok, lángban állnak a illatok okozta érzések, akár kellemesek, akár fájdalmasak, akár sem kellemesek, sem fájdalmasak. Mi gyújtotta lángra? A szenvedély tüze, a harag tüze, a balgaság tüze gyújtotta lángra; a születés, az öregség, a halál, a bánat, a fájdalom, a szenvedés, a szomorúság, a gyötrelem gyújtotta lángra, mondom nektek.

Lángban áll a nyelv, szerzetesek. Lángban állnak az ízek, lángban áll az ízlelés, lángban állnak az ízlelés okozta érzések, akár kellemesek, akár fájdalmasak, akár sem kellemesek, sem fájdalmasak. Mi gyújtotta lángra? A szenvedély tüze, a harag tüze, a balgaság tüze gyújtotta lángra; a születés, az öregség, a halál, a bánat, a fájdalom, a szenvedés, a szomorúság, a gyötrelem gyújtotta lángra, mondom nektek.

Lángban áll a test, szerzetesek. Lángban állnak a tárgyak, lángban áll az érintés, lángban állnak az érintkezések, lángban állnak az érintkezések okozta érzések, akár kellemesek, akár fájdalmasak, akár sem kellemesek, sem fájdalmasak. Mi gyújtotta lángra? A szenvedély tüze, a harag tüze, a balgaság tüze gyújtotta lángra; a születés, az öregség, a halál, a bánat, a fájdalom, a szenvedés, a szomorúság, a gyötrelem gyújtotta lángra, mondom nektek.

Lángban áll az értelem, szerzetesek. Lángban állnak az igazságok, lángban áll a gondolkozás, lángban állnak a gondolatok, lángban állnak a gondolatok okozta érzések, akár kellemesek, akár fájdalmasak, akár sem kellemesek, sem fájdalmasak. Mi gyújtotta lángra? A szenvedély tüze, a harag tüze, a balgaság tüze gyújtotta lángra; a születés, az öregség, a halál, a bánat, a fájdalom, a szenvedés, a szomorúság, a gyötrelem gyújtotta lángra, mondom nektek.

Ha egy okos, nemes tanítvány ezt belátja, akkor elfordul a szemtől, elfordul a jelenségektől, elfordul a látástól, elfordul a látványoktól, elfordul a látványok okozta érzésektől, akár kellemesek, akár fájdalmasak, akár sem kellemesek, sem fájdalmasak.

Elfordul a fültől is, elfordul a hangoktól, elfordul a hallástól[…]

Elfordul az orrtól is, elfordul a szagoktól, elfordul a szaglástól[…]

Elfordul a nyelvtől is, elfordul az ízektől, elfordul az ízleléstől[…]

Elfordul a testtől is, elfordul a tárgyaktól, elfordul az érintéstől[…]

Elfordul az értelemtől is, elfordul az igazságoktól, elfordul a gondolkozástól, elfordul a gondolatoktól[…]

Ha mindezektől elfordult, eléri a vágytalanságot. A vágytalanság révén megszabadul. Ha megszabadult, tudatára ébred: “Megszabadultam”, s felismeri, hogy megszűntek a születések, elérte a célt, cselekvését befejezte.”

Buddha tűzbeszéd

Share Button

2 comments

 • Kedves Barbelo! Találtam egy gondolatot valahol, egy vers végén. A verset itt találod: http://holnapmagazin.hu/vers.php?vers_id=17069 És én is úgy gondolom, ahogy végződik:

  “Nem ez a te világod, mert az a szívedben
  Lakozik, s szikrádat lobbantsd lánggá,
  Hogy kövessenek az emberek, s a táj,
  Az élet, a karmád, minden hozzád alakul.”

  Csak szerintem ahhoz látni, hallani, érzékelni és érezni kell. Ha másként nem megy, akkor újra megtanulni. Például ahogy nekem tanította valaki… 🙂

Comments are closed.